5 tips om water te besparen op kantoor

4 Min Read
waterkoeler

De zomer komt er stilaan aan, de voordelen van voldoende water drinken worden dan extra in de kijker gezet. Maar voor de één miljard mensen die moeten overleven zonder lekker drinkwater is dit niet zo simpel. Daarom is het belangrijk om ook zuiniger te leren omgaan met ons blauwe goud.

      1. Vermijd lopende kranen

We beginnen met de meest simpele tip. Een kleine bewustwording wanneer je water uit de kraan laat lopen, doet wonderen. Draai de kraan volledig dicht na het handen wassen. Als de kraan lekt, is herstelling de beste optie. Onherstelbaar? Kies voor een ecologisch verantwoorde kraan en bespaar op die manier tot 5 liter per minuut. Een druppelende kraan is niet alleen zeer irritant, maar verspilt ook elke seconde één druppel kostbaar water. Tip op kantoor? Kies voor een kraan met een optisch oog. Zodra er geen handen meer zijn om te wassen, stopt het water vanzelf met lopen.

      2. Minder doorpsoelen

Een toilet doorspoelen verbruikt bij elke duw op de knop enorme liters water. In een bedrijf valt dit moeilijk te vermijden. Maar test een ecologische oplossing: sluit de toiletten aan op regenwater. Niet alleen het personeel maar ook de klanten zullen deze positieve omzwaai merken. Je kan er bovendien een straf imagoverhaal aan koppelen.

       3. Slim huishouden, ook op kantoor

Alle huishoudelijke toestellen hebben een ecologische capaciteit. Bij aankoop van het toestel is dit een belangrijk punt. Zeker indien u op kantoor industriële machines aankoopt met een grotere capaciteit. Bij het gebruik van de huishoudtoestellen is het belangrijk om zo min mogelijk aan verspilling te doen. Laat de vaatwasmachine pas draaien als deze volledig vol zit. Bijvoorbeeld pas op het einde van de werkdag.

        4. Verspil geen water

Indien je geen zin meer heb in dat laatste bodempje lauw water in je glas, gooi het dan vooral niet weg. Geef de kantoorplanten er water mee. Let wel op dat het geen plastieken plantjes zijn…

Probeer volgende keer te werken met een handige drinkfles. Vul deze in de voormiddag aan de waterkoeler met lekker fris water en drink de hele dag door.

Rij volgende keer de carwash ook gewoon voorbij. Op een week of twee komt het vaak niet aan. Daar zorgt ons Belgisch weertje wel voor.

       5. Verminder de watervoetafdruk

Last but not least, pas je persoonlijke watervoetafdruk aan. De watervoetafdruk geeft een goed beeld van de hoeveelheid “verborgen water” in een product of dienst.

Zo kan je kiezen om dierlijke producten te verminderen tijdens je lunch. Biologische producten of granen en peulvruchten zijn een stuk milieuvriendelijker en dus beter voor je persoonlijke watervoetafdruk. Of kies voor een seizoensgebonden product uit eigen streek in plaats van een zuiderse groente/fruit.

Op de website watervoetafdruk.be – een samenwerking tussen Ecolife, WWF en Velt, gesteund door de Vlaamse overheid – vind je vele tips terug en kan je berekenen hoeveel water er in jouw voeding schuilt.

Privacy Preference Center